Voor de tweede keer in evenveel wedstrijden boekte nummer 3 Kansas een indrukwekkende zege op een gerangschikte tegenstander. De Jayhawks versloegen dinsdag nr. 7 West Virginia met 79-65 en breidden zo hun winstreeks uit tot acht wedstrijden. Tijdens dit proces ontketenden ze een offensieve explosie waar zelfs de Mountaineers — wiens verdediging voorafgaand aan de wedstrijd op de 10e plaats stond in aangepaste efficiëntie — gewoon geen antwoord op hadden.

Wat op papier een gelijke strijd leek tussen de twee teams — West Virginia met zijn sterke frontcourt en Kansas met zijn getalenteerde en diepe backcourt — werd nooit helemaal bewaarheid. West Virginia hield het spannend in de eerste helft en leidde 19 seconden in de eerste helft, maar de guards van KU schoten in de tweede helft raak en bliezen de wedstrijd open. De ploeg eindigde de wedstrijd met 16-uit-37 vanaf driepuntsafstand, waarbij Marcus Garrett, Christian Braun, Ochai Agbaji en Jalen Wilson de hele wedstrijd raak schoten. Christian Braun had 22 punten, Jalen Wilson had 17 en Marcus Garrett had 15.

West Virginia slaagde erin om de dingen dichtbij te houden in de eerste helft dankzij een onwaarschijnlijke uitbarsting van punten van junior scherpschutter Sean McNeil. Hij kwam in het spel met een gemiddelde van 10 punten per wedstrijd, maar had 20 punten bij de rust, bekroond door een 3-pointer net voor het logo vlak voor het einde van de eerste helft. Maar McNeil koelde af — hij eindigde met vier punten in de tweede helft — en West Virginia’s torenhoge grootheden Oscar Tshibwe en Derek Culver waren geen verschilmakers in een matchup waarvan ze makkelijk hadden kunnen profiteren. In plaats daarvan, KU outrebounded de Mountaineers en oefende zijn wil uit aan beide uiteinden, en Culver en Tshiebwe gecombineerd voor slechts 11 punten en 13 boards in de verliezende poging.

Geen advertentie beschikbaar

De winst voor Kansas is weer een juweeltje op het cv van een die steeds meer lijkt op een van de beste in college hoops. Na een seizoensopener tegen nummer 1 Gonzaga, heeft Bill Self’s club nadrukkelijk gereageerd, door elk van zijn laatste acht wedstrijden te winnen en vier gerangschikte teams te verslaan – waarvan twee in de top 10 – in het proces.

Het is nog veel te vroeg om de Big 12 als Kansas te verliezen, maar de overwinningen op Texas Tech (op de weg) en West Virginia (thuis) om het competitiespel deze week te openen, doemen al op. En met Baylor en Texas die hun respectievelijke groeven vinden, kunnen deze van groot belang blijken te zijn.

De volgende wedstrijd voor Kansas is nog een thuiswedstrijd, deze tegen de Longhorns, in een krachtmeting op 2 januari. Behoudens een verrassende ineenstorting voor Texas tegen Texas A&M-Corpus Christi volgende week, zal het waarschijnlijk weer een top-10 wedstrijd worden in Allen Fieldhouse — en, mogelijk, weer een top-10 overwinning om toe te voegen aan het ontluikende cv van de Jayhawks.